BYZANTINH ΡΑΒΕΝΝΑ και TO ΔΟΥΚΑΤΟ ΤΟΥ ΟΥΡΜΠΙΝΟ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα λαμπρότερα Θεοφάνεια της Ιταλίας εορτάζονται στο δουκάτο του Ουρμπίνο. Η θρυλική μάγισσα με τα δώρα, η Befana, είναι κάτοικος ενός τόπου μαγεμένου και ενός κόσμου όπου η ζωή κινείται σε ήρεμους ρυθμούς περασμένους. Εκεί τις μέρες αυτές, η Befana παίρνει διαστάσεις  εθνικής γιορτής. Μια  πόλη  ολόκληρη βρίσκεται σε οργασμό: Μουσικές μπάντες διατρέχουν τους στενούς πλακόστρωτους δρόμους, ξυλοπόδαροι και αυτοσχέδιοι θίασοι, ταχυδακτυλουργοί και μάγοι και ατέλειωτες  αγορές με τοπικά  προϊόντα,  εκθέσεις και εκδηλώσεις, ως την ώρα που απ’ το παλάτι του Ηγεμόνα θα χυθεί το ποτάμι με τις φωτιές και η μάγισσα από ψηλά, θα σκορπίσει δώρα στην πόλη. Στην μεγάλη πλατεία, το πλήθος, ακούγοντας μαγικές μελωδίες από μεσαιωνικό λαγούτο, παρακολουθεί τον γητευτή της φωτιάς να τυλίγεται με τις φλόγες που καταπίνει . 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Δευτέρα 02/01/2023: AΘΗΝΑ – ΠΑΤΡΑ (220 Χλμ.)

Συγκέντρωση στην Πλ. Συντάγματος  11.30 και αναχώρηση για την Πάτρα, με μία στάση κατά τη διαδρομή. Άφιξη επιβίβαση στο πλοίο  και απόπλους.( Τo πλοίο SUPERFAST FERRIES- ΑΝΕΚ, μια πλωτή πόλη, διαθέτει άνετα σαλόνια , καταστήματα, εστιατόριο , self service, κ.α ). Διανυκτερεύουμε  εν πλω.

Τρίτη 03/01/2023 :  ΑΝΚΟΝΑ – ΓΚΡΑΝΤΑΡΑ - ΡΑΒΕΝΝΑ (187 Χλμ.) Άφιξη στην Ανκόνα, αποβίβαση και αναχώρηση για μια πόλη αποκάλυψη.  Η Γκραντάρα, μια εντυπωσιακή καστροπολιτεία και ακοίμητος φρουρός των ρωμαϊκών οδών της Αδριατικής, στον μεσαίωνα  εξελίχθηκε σε έδρα του Ηγεμόνα, ενός από τα ισχυρότερα Δουκάτα. Του δουκάτου των Μαλατέστα. Ο ρόλος της υπήρξε καθοριστικός για τον έλεγχο της Αδριατικής και των εμπορικών δρόμων. Ψηλόλιγνα τείχη προστατεύουν  και κοσμούν τον κεντρικό ιστό της μικρής πόλης. Επισκεπτόμαστε και ξεναγούμαστε στους χώρους του κάστρου και στις  στις αίθουσες του  Παλατιού. Βλέπουμε τις στοές και τους μυστικούς στρατώνες, την στιβαρή οχύρωση και τους πύργους, αλλά και τους χώρους του διασημότερου μεσαιωνικού ειδυλλίου. Του ειδυλλίου του Παύλου και της Φραγκίσκης, που περιγράφει στη «Θεία Κωμωδία» ο μέγιστος των ποιητών του μεσαίωνα Δάντης Αλιγκιέρης. Μετά την ξενάγηση, θα έχουμε χρόνο για να περιπλανηθούμε στα γραφικά πλακόστρωτα της καστροπολιτείας, να ερευνήσουμε την τοπική αγορά και να απολαύσουμε έναν τυπικό καπουτσίνο. Πλούσιο δείπνο σε τοπική τραττορία με παραδοσιακές γεύσεις. Μετάβαση στη  Ραβέννα, την βυζαντινή πρωτεύουσα του εξαρχάτου της Ιταλίας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση. Hotel ΝΗ 4* κεντρικό.

Τετάρτη 04/01/2023 04/01/2023 : ΡΑΒΕΝΝΑ Προγευματίζουμε και ξεκινά η γνωριμία μας με την πρωτεύουσα της βυζαντινής δύσης. Περιήγηση γνωριμίας και ξενάγηση στα  μνημεία της πόλης, βέλτιστα δείγματα της αυτοκρατορικής τέχνης (αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, γλυπτικής) του 5ου και 6ου αι.: το μαυσωλείο της Galla Placidia, ο Άγιος Βιτάλιος, το συγκρότημα της Αρχιεπισκοπής (βαπτιστήριο των Ορθοδόξων, Ουρσιανή βασιλική, Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο Αγίου Ανδρέα και Αρχιεπισκοπικό Μουσείο, όπου μεταξύ άλλων φυλάσσεται ο περίφημος ελεφαντοστέινος θρόνος του Μαξιμιανού (6ος αι.) και το βαπτιστήριο των Αρειανών. Χρόνος για ξεκούραση και ελεύθερο γεύμα στο ιστορικό κέντρο της Ραβέννας, ακολουθεί  ξενάγηση στον Άγιο Απολλινάριο το Νέο και στο λεγόμενο ανάκτορο του Θεοδωρίχου. Υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. Αξίζει μια βραδινή έξοδος στην κοσμική πλατεία ντελ Πόπολο, με τα ωραία της καφέ.

Παρασκευή 06/01/2023 : ΡΑΒΕΝΝΑ-ΜΠΟΛΟΝΙΑ  (98  Χλμ.) Προγευματίζουμε και  επισκεπτόμαστε την  Iταλική φοιτητούπολη του Βορρά με  το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου.  H πόλη έχει μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και ένα άριστα διατηρητέο ιστορικό κέντρο. Είναι η κόκκινη πόλη με τα στεγασμένα πεζοδρόμια. Ξεκινάμε  από την κεντρική πλατεία Piazza Maggiore για να περιπλανηθούμε ανάμεσα στα στενά και τις διάσημες  στοές της. Φθάνουμε στο Palazzo Comunale  με το συντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana dell Nettuno) και την  εκκλησία του αγίου της πόλης, Αγίου Πετρονίου, την 5η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου αν και…μισοτελειωμένη, με το περίφημο  ηλιακό ρολόι και τα σύμβολα των ζωδίων! Σύμβολο  της πόλης είναι οι δύο πύργοι, Torre Asinelli και Torre Garisenda. Κάποτε υπήρχαν πάνω από 100 πύργοι στη Μπολώνια και ανήκαν στις πλούσιες οικογένειες της πόλης. Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο, τον άγιο Πετρώνιο και στο δημοτικό  μέγαρο με τις πλούσιες πτέρυγες πινακοθήκης, ιστορικού  και λαογραφικού μουσείου. Χρόνος ελεύθερος για να γευματίσουμε ερευνήσουμε «την πόλη των στοών». Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στη Ραβέννα και διανυκτέρευση. 

Πέμπτη 05/01/2023 : ΟYΡΜΠΙΝΟ και ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ – ΜΠΕΦΑΝΑ  (123 Χλμ.)  Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για την πρωτεύουσα του Ουμανισμού και πόλη της τέχνης. Στο Παλάτι του Φωτισμένου Δούκα βλέπουμε τα διαμερίσματα, την πινακοθήκη, το στουντιόλο και ακολουθεί επίσκεψη στην οικία του μέγιστου ζωγράφου της αναγέννησης, του Ραφαήλου.  Χρόνος για να περιπλανηθούμε στα γραφικά πλακόστρωτα και να ξεκουραστούμε. Ακολουθεί η μεσαιωνική πρωτεύουσα του Δουκάτου, η πόλη του Ουρμπίνο, ένα σπουδαίο πνευματικό κέντρο της ευρωπαϊκής αναγέννησης και γενέτειρα του Ραφαήλου και του Μπραμάντε (αρχιτέκτονα του Αγίου Πέτρου). Επισκεπτόμαστε το παλάτι του Δούκα του Μόντεφέλτρο με την εκπληκτική πινακοθήκη, τα σαλόνια και το  στουντιόλο, τους στρατώνες και τις υπόγειες στοές. Συνεχίζοντας, βλέπουμε το σπίτι μουσείο του Ραφαήλου και περιηγούμαστε την πόλη και τα τείχη.

Συνεχίζοντας  επισκεπτόμαστε και συμμετέχουμε στον ερχομό της Μπεφάνας. της μάγισσας με τα δώρα. Πρόκειται για μια  εθνική γιορτή  που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.  Στο σπίτι της Μάγισσας, τα παιδιά θα δούν τη Μπεφάνα για να πάρουν γλυκά και καλτσάκια, αλλά και για να ακούσουν φανταστικές ιστορίες και παραμύθια. Ύστερα θα δούμε απ΄τον ψηλό  πύργο του παλατιού της πόλης την Μάγισσα να κατεβαίνει με δώρα στην πλατεία που χορεύει στους ξέφρενους των τυμπάνων και των κρουστών. Στους δρόμους οι ταχυδακτυλουργοί, κάνουν μαγικά παιχνίδια και καταπίνουν φωτιές, ενώ  η μεγαλύτερη κάλτσα του κόσμου, γεμάτη δώρα παρελαύνει στις συνοικίες  της πόλης. Στους δρόμους και στις πλατείες κόσμος πολύς και αμέτρητα παιδιά διασκεδάζουν. Ορχήστρες και φολκλορικά συγκροτήματα παίζουν  χαρούμενους  σκοπούς, ενώ παράλληλα  μια  τεράστια  αγορά με  παιγνίδια και τοπικά προϊόντα απλώνεται σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους. Γεύμα – Δείπνο με τυπικά, παραδοσιακά πιάτα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση. Hotel  4* κεντρικό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Η σειρά των επισκέψεων της ημέρας θα προσαρμοστεί στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Μπεφάνας  και τα ωραρίων των χώρων που επισκεπτόμαστε.

Σάββατο 07/01/2023: ΡΙΜΙΝΙ- ΑΝΚΟΝΑ (189Χλμ.) Προγευματίζουμε και μεταφερόμαστε στο Ρίμινι, την όμορφη γενέτειρα του Φελλίνι και σύγχρονη ξακουστή λουτρόπολη.  Χτισμένο στις ακτές της βόρειας Αδριατικής και στις εκβολές του Μαρέκια ποταμού, τον αρχαίο Αριμίνο, υπήρξε νευραλγική πόλη για τον έλεγχο του θαλάσσιου εμπορίου και της χερσαίας διακίνησης του αλατιού και των μετάλλων της Ρώμης. Στο Ρίμινι άκμασε και δοξάστηκε η ισχυρή και εξέχουσα οικογένεια των Μαλατέστα που έγινε τόσο γνωστή κατά τον ύστερο μεσαίωνα, ώστε να αποτελέσει πρότυπο Ηγεμόνων στην «Κόλαση» του Δάντη. Ξεναγούμαστε στην παλαιότερη ρωμαϊκή αψίδα, το Τέμπιο Μαλατεστιάνο και βλέπουμε τον τάφο μίας από τις κορυφαίες πνευματικές μορφές των ύστερων βυζαντινών χρόνων, του Γεωργίου Γεμιστού, ο οποίος προτιμούσε το παρωνύμιο Πλήθων. Ο Πλήθων, υπήρξε  ένας από τους πρωτοπόρους αναβίωσης της ελληνικής παιδείας  στη δυτική Ευρώπη. Αναχώρηση για την Ανκόνα όπου θα πάρουμε το πλοίο της επιστροφής. Διανυκτέρευση εν πλω.(ΑΝΕΚ-  SUPERFAST FERRIES)

Κυριακή 08/01/2023 : ( ΕΝ ΠΛΩ ) ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ (220 Χλμ.) Το  πρωινό θα κυλήσει όπως σε μια μικρή κρουαζιέρα στο Ιόνιο . Απογευματινή άφιξη στην Πάτρα και επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση για καφέ και ξεκούραση .                                                                                                

Μετακινήσεις με πούλμαν τελευταίας τεχνολογίας

 Εισιτήρια πλοίου Ελλάδα - Ιταλία – Ελλάδα

 Κεντρικό ξενοδοχείο ΝΗ 4* στην Ραβέννα με πρωϊνό μπουφέ.

Δύο γεύματα  σε παραδοσιακές τραττορίες . 

Φόροι λιμένων / διόδια αυτοκινητοδρόμων Ασφάλεια ταξιδιού / Φ.Π.Α.

Έμπειρος συνοδός του γραφείου

Περιηγήσεις – ξεναγήσεις , σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Είσοδοι check point πόλεων και  άδειες κινήσεων τουριστικού λεωφορείου .

Εισιτήρια εισόδων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

Γεύματα εντός των πλοίων και γεύματα που δεν αναγράφονται.

Aτομικοί δημοτικοί φόροι, αχθοφορικά και φιλοδωρήματα. (4€ ανά άτομο ημερησίως)

Ημερομηνία
02. 01.

Τιμή
ΤΕΤΡΑΚΛΙΝΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ 560 ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ 140
Ενδιαφέρομαι